Żywność grupy „A”
Dla „A” jest szczególnie ważne pożywienie możliwe naturalnej postaci: świeże, organiczne. Rozkwita na diecie wegetariańskiej. Jest to spadek po przodkach rolnikach. Pozytywnym aspektem jest zdolność do utylizacji najlepszego, co może dać natura.
„Wyzwaniem dla Ciebie będzie dowiedzieć się tego co twoja krew już wie. Spróbuj dietę leczniczą przez dwa tygodnie, zauważysz u siebie zwiększoną energię, utratę wagi, zmniejszenie kłopotów z trawieniem, i poprawę chronicznych dolegliwości”.
Grupę A przy niewłaściwej żywności, najczęściej szczególnie mężczyzn – atakuje cukrzyca insulino niezależna.
Żywność szkodliwa, która odkłada się też w nadmiarze wagi:
Mięso – słabo trawione, „magazynowane” na tłuszcz, tworzy toksyny trawienne.
Nabiał – zaburza metabolizm.
Fasola – zaburza metabolizm.
Pszenica – osłabia utylizację kalorii.
Żywność bardzo korzystna, utrzymująca optymalną wagę:
Oleje roślinne ( oliwki, len) usuwają nadmiar wody z organizmu
Produkty sojowe wzmacniają skuteczność trawienia, zastępują szkodliwe mięsne białko
Warzywa wzmacniają skuteczność metabolizmu zwiększają „ruchy robaczkowe”
Ananas zwiększa utylizację kalorii
Amarantus – syci, zastępuje mięsne białko
Żywność lecząca:
Dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki, okoń
Mleko sojowe, ser sojowy, olej sojowy i lniany, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, soja, amarant, gryka, chleb esseński, z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Kasza gryczana, owies, mąka żytnia,
Leczące warzywa: botwinka, brokuły, cebula, dynia, cykoria, chrzan, czosnek, kalarepa, karczoch, marchew, mniszek, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tofu sojowe.
Leczące owoce: ananas, borówki, jagody, cytryna, figi, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina.
Sok ananasowy, wiśniowy, grejpfrutowy, marchwiowy, morelowy, z selera, ze śliwek, woda z cytryną.
( dzień zaczynać od szklanki tej wody)
leczące przyprawy: czosnek, imbir, melasa, słód jęczmienny, sos sojowy, musztarda,
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, dzika róża, rumianek, imbir, żenszeń.
Zielona herbata, czerwone wino, kawa
Żywność wysoce szkodliwa aglutynująca krew w różnych organach
Mięso (powoduje w grupie A choroby serca, krążenia, raka i cukrzycę) – wyjątkowo w małych ilościach można jeść indyka, kurczaka. Szczególnie szkodliwe: baranina, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, królik, jagnięcia, szynka, wątróbki, wieprzowina, wołowina,
Szkodliwe ryby: barakuda, flądra, halibut, homar, kalmar, kawior, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, ostrygi, ośmiornica, rak, sardela, sola, sum, śledź, tuńczyk, węgorz, żaby.
Grupie A nabiał szczególnie szkodzi jest niestrawny gdyż krew A ma przeciwciała dla cukrów prostych mleka.
Szczególnie szkodliwe: mleko, lody, masło, maślanka, sery, serwatka,
Wyjątkowo można jeść mleko owcze, kozie i ich przetwory oraz mleko sfermentowane – kefir jogurt –bez dodatku „suchej masy” – mleka w proszku ze sklepu !!!.
Szkodliwe oleje: bawełniany, kukurydziany, rzepakowy, sezamowy
Szkodliwe zbożowe: kiełki parzenicy, otręby pszenicy, „siedem zbóż”, pszenica, skrobia,
Angielskie grzanki, bułki pszenne, chleb wieloziarnisty i pszenny, graham, mąki durum –makarony, pumpernikiel, mąka pszenna.
Szkodliwe warzywa: bakłażan, kapusta, fasola, pieczarki, oliwki, papryka, pomidory, ziemniaki.
Szkodliwe owoce: banan, mandarynka, mango, melon, orzech kokosowy, papaja, pomarańcze, rabarbar.
Sok pomarańczowy i pomidorowy.
Szkodliwe przyprawy: kapary, ocet, pieprz, wintergreen, żelatyna (dżemy), ketchup, majonez.
Szkodzą: piwa, czarna herbata, coca-cola, napoje gazowane, likiery destylowane, woda sodowa i Selzera.
„Miłość jest pożywieniem człowieka, a szczęście stanem naturalnym duszy.”