Kasza jaglana – źródło zdrowia

Kasza jaglana

Mało kto wie, że kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz!
Bomba witaminowa.

Dlaczego akurat kasza jaglana?

Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci.

Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu.

Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku.

Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej

Dieta codzienna i dieta oczyszczająca

Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną szczególnie na śniadanie – gotowaną na wodzie, najlepiej z bakaliami.

Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny!

Kasza ta świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Dlatego jest też
doskonałym produktem oczyszczającym.

Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej. Zawarte w niej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka.

Kaszę jaglaną można jeść na słodko np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Można ją też podawać na słono – na obiad zamiast ziemniaków lub ryżu.

Może być też dodatkiem do zup i farszu na gołąbki czy kotlety. Kleik z kaszy jaglanej jest
najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu.

Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek
oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające
węglowodanów.

O jej cennych właściwościach możemy się również przekonać przy infekcjach
górnych dróg oddechowych. Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli).

Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają). Można to
zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie
odsączyć wodę.

Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być trzy
razy więcej niż kaszy, czyli na 1 szklankę kaszy używamy 3 szklanki wody. Wrzątek lekko
solimy (jeśli chcemy) i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 łyżeczkę naturalnego lub
klarowanego masła.

Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie
sprawdzamy co się dzieje – normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już prawie gotowa, a
czasem już to kaszy wystarcza i jest sypka i świetna, wszystko zależy od gatunku oraz garnka.

Jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym
garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła.

Można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, dojdzie do
siebie. Poniższy przepis to tylko przykład, warto poeksperymentować samemu z ulubionymi
bakaliami i rożnymi pestkami.

Dobra jest też najprostsza po wstępnym gotowaniu zapieczona z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem. Lub na wytrawnie – z oliwkami, suszonymi
pomidorami i oregano.

Przepisy:

Kasza jaglana – wersja najszybsza

do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej
Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody.
Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami
(włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Wersja niesłodka:
do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła
(oregano, tymianek czy majeranek) – chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.

Kasza jaglana z jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10
minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny,
orzechy (np. włoskie albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać
ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem.

Kasza jaglana z owocami i imbirem

do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej, dorzucić pokrojoną w kostkę
gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego,
jeden plasterek świeżego imbir. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20
minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać
prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami
migdałów.