Kwas Bołotowa z glistnikiem przepis
2,5-3 litry przegotowanej wody schłodzonej do temperatury pokojowej
szklanka cukru
łyżka kwaśnej prawdziwej śmietany wiejskiej
szklanka świeżego lub suszonego ziela glistnika
Sposób wykonania krok po kroku:
Do dużego czystego wrzucić cukier i łyżkę śmietany
Wlać wodę, rozpuścić je mieszając.
Rozdrobnione ziele glistnika umieścić w woreczku z uprzednio wygotowanej gazy.
Do zawiniątka włożyć obciążenie by po włożeniu do słoika opadło na dno.
Słoik przykryć gazą złożoną w 2-3 warstwy
Nałożyć gumkę i odstawić w ciepłe ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.
W międzyczasie zaglądać do słoika, zbierać tworzący się jasny kożuszek.
Uwaga: do obciążenia nie nadają się metalowe przedmioty. Może to być kamień, szło porcelana. Bołotow poleca czarny krzemień jako dodatkowe źródło kwasu krzemowego.
Kwas Bołotowa
Po 3 tygodniach fermentacja jest zakończona kwas Bołotowa gotowy.
Powierzchnia powinna być czysta bez kożucha. Dobrze sfermentowany napój ma jasnożółty kolor, owocowy zapach. Kwaśno owocowy przyjemny smak z lekką nutą goryczki jest odświeżający, lekko gazowany przypominający Fantę.
Ze słoja odlać litr do picia i wstawić do lodówki. Resztę uzupełnić litrem wody z 1/3 szklanki cukru jako pożywki dla bakterii. Po 3-4 dniach kwas ponownie sfermentuje. Czynność można powtarzać trzykrotnie.
Brudnoszary lub zielony kolor, nieprzyjemny zapach pleśni oznacza, że fermentacja nie przebiegła prawidłowo i płynu nie należy używać. Za prawidłowy proces odpowiada śmietana, która musi zawierać żywe kultury bakterii. Produkt ze sklepu się nie nadaje.