Kuracja łodyżkami mniszka

Kuracja łodyżkami mniszka

Łodyżki zbieramy wraz z kwiatostanem. Myjemy i dopiero wtedy usuwamy koszyczki, które wykorzystamy do sałatek,  syropów i mikstur

PRZEPISY.

Wolno żujemy 5-6 łodyżek. Początkowo mają gorzkawy smak, ale są chrupkie i soczyste. Po przeprowadzeniu 14 dniowej kuracji będziemy zdumieni jej wspaniałym działaniem. Pomoże przy:

Chorobach wątroby,

przewlekłym zapaleniu,

silnym bólu sięgającym pod prawą łopatkę

Cukrzycy i niedomaganiach trzustki.  Wzmacnia trzustkę, reguluje cukier, wspomaga wydzielanie soków trzustkowych.

Diabetycy mogą zjadać nawet 10 łodyg dziennie przez cały okres kwitnienia.

Problemach skórnych – wypryskach, wysypkach, liszajach, swędzeniu skóry

Kamicy żółciowej – pobudzają czynności pęcherzyka żółciowego, wątroby, bezboleśnie rozpuszczają kamienie

Niedomaganiach żołądka – pobudzają wydzielanie soków trawiennych, oczyszczają żołądek z zalegających substancji

Osłabieniu psychicznym i fizycznym. Osoby ciągle niedomagające i zmęczone powinny przeprowadzić 14-dniową kurację łodyżkami

Dnie, reumatyzmie, obrzękach śledziony, gruczołów

Problemach z oczami, ze wzrokiem

Smutku, przygnębieniu melancholii

Kwiaty mniszka

Żółciutkie kwiaty mają dobroczynny wpływ na przemianę materii, wątrobę i ogólne wzmocnienie. Można robić z nich sałatki, dodawać do twarożków, kanapek, potraw.

Herbatka: łyżkę stołową kwiatów zalać 2 szklankami wody. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, pić 2 razy dziennie po szklance. Napar z kwiatu stosuje się przy niedomodze jajników, zapaleniu przydatków, skąpych krwawieniach macicznych i zaburzeniach miesiączkowania. Przygotowujemy identycznie jak z ziela.

Liście mniszka

Oczyszczają z toksyn, odtruwają, ogólnie wzmacniają. Chrupiemy świeże listki, mieszamy z jogurtem lub robimy sałatkę:
2 garście młodych listków namoczyć w osolonej wodzie na 1/2 godziny, by pozbyć się goryczki. Osuszyć porwać na kawałki. Wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodać łyżeczkę soku z cytryny i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem.

Napar z ziela

Robimy napar z poszczególnych części rośliny lub całej. Łyżkę ziela zalewamy szklanką wrzątku, lekko podgrzewamy. Pijamy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.
Oczyszcza krew z toksyn, łagodzi bóle wątroby, rozkurcza mięśnie gładkie przewodów żółciowych. Hamuje negatywny wpływ wirusów na wątrobę, przeciwdziała marskości. Wzmacnia organizm, podnosi odporność na zakażenia. Przepłukuj kłębuszki – filtry nerkowe.

Białe mleczko mniszka

Liść, łodyżka i świeżo zerwany kwiat dają mleczko, które likwiduje kurzajki i brodawki.  Pomaga przy opryszczce, łupieżu, egzemie trądziku. Sposób ten stosowali Arabowie już w VII w.

Po wymieszaniu z wodą destylowaną stosować do przemywania oczu (bielmo, zmętnienie rogówki), przemywania piegów, ciemnych plamek wątrobowych na dłoniach i twarzy. Po rozrzedzeniu wodą destylowaną do przemywania oczu.

Mniszek pospolity właściwości

Charakterystyczny lepki biały sok mleczny występujący w całej roślinie zawiera m.in. rozpuszczalną gorzką substancję taraksacynę, której budowy chemicznej dotąd nie udało się ustalić. Ponadto całą gamę związków czynnych, biopierwiastków, witamin i olejki eteryczne. Surowcem leczniczym jest cała roślina, przede wszystkim korzenie, ale ziele, liście i kwiaty  pobudzają produkcję żółci i soków trawiennych.

Mniszek działa krwiotwórczo i wzmacniająco, wspomaga metabolizm, wiąże toksyny i odtruwa.

Korzeń mniszka zbierany jesienią regeneruje miąższ wątroby.

Pomaga w chorobach wątroby (nawet marskości) dróg żółciowych, trzustki, zaburzeniach trawienia, otyłości i nowotworach.

Liść mniszka zbieramy przed kwitnieniem. Wspomaga nerki, wątrobę, oczyszcza z toksyn, przyspiesza spalanie tłuszczu. Wzmacnia wzrok i kości.

Kwiaty mniszka w postaci syropów wspomagają odporność, pomagają przy przeziębieniu, infekcjach gardła kaszlu

Łodygi kwiatostanowe zbierane w czasie kwitnienia pomagają w przewlekłym zapaleniu wątroby, cukrzycy, dolegliwościach skórnych, działają oczyszczająco