Kuracja łodyżkami mniszka
Łodyżki zbieramy wraz z kwiatostanem. Myjemy i dopiero wtedy usuwamy koszyczki, które wykorzystamy do sałatek, syropów i mikstur
PRZEPISY.
Wolno żujemy 5-6 łodyżek. Początkowo mają gorzkawy smak, ale są chrupkie i soczyste. Po przeprowadzeniu 14 dniowej kuracji będziemy zdumieni jej wspaniałym działaniem. Pomoże przy:
Chorobach wątroby,
przewlekłym zapaleniu,
silnym bólu sięgającym pod prawą łopatkę
Cukrzycy i niedomaganiach trzustki. Wzmacnia trzustkę, reguluje cukier, wspomaga wydzielanie soków trzustkowych.
Diabetycy mogą zjadać nawet 10 łodyg dziennie przez cały okres kwitnienia.
Problemach skórnych – wypryskach, wysypkach, liszajach, swędzeniu skóry
Kamicy żółciowej – pobudzają czynności pęcherzyka żółciowego, wątroby, bezboleśnie rozpuszczają kamienie
Niedomaganiach żołądka – pobudzają wydzielanie soków trawiennych, oczyszczają żołądek z zalegających substancji
Osłabieniu psychicznym i fizycznym. Osoby ciągle niedomagające i zmęczone powinny przeprowadzić 14-dniową kurację łodyżkami
Dnie, reumatyzmie, obrzękach śledziony, gruczołów
Problemach z oczami, ze wzrokiem
Smutku, przygnębieniu melancholii
Kwiaty mniszka
Żółciutkie kwiaty mają dobroczynny wpływ na przemianę materii, wątrobę i ogólne wzmocnienie. Można robić z nich sałatki, dodawać do twarożków, kanapek, potraw.
Herbatka: łyżkę stołową kwiatów zalać 2 szklankami wody. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, pić 2 razy dziennie po szklance. Napar z kwiatu stosuje się przy niedomodze jajników, zapaleniu przydatków, skąpych krwawieniach macicznych i zaburzeniach miesiączkowania. Przygotowujemy identycznie jak z ziela.
Liście mniszka
Oczyszczają z toksyn, odtruwają, ogólnie wzmacniają. Chrupiemy świeże listki, mieszamy z jogurtem lub robimy sałatkę:
2 garście młodych listków namoczyć w osolonej wodzie na 1/2 godziny, by pozbyć się goryczki. Osuszyć porwać na kawałki. Wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodać łyżeczkę soku z cytryny i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem.
Napar z ziela
Robimy napar z poszczególnych części rośliny lub całej. Łyżkę ziela zalewamy szklanką wrzątku, lekko podgrzewamy. Pijamy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem.
Oczyszcza krew z toksyn, łagodzi bóle wątroby, rozkurcza mięśnie gładkie przewodów żółciowych. Hamuje negatywny wpływ wirusów na wątrobę, przeciwdziała marskości. Wzmacnia organizm, podnosi odporność na zakażenia. Przepłukuj kłębuszki – filtry nerkowe.
Białe mleczko mniszka
Liść, łodyżka i świeżo zerwany kwiat dają mleczko, które likwiduje kurzajki i brodawki. Pomaga przy opryszczce, łupieżu, egzemie trądziku. Sposób ten stosowali Arabowie już w VII w.
Po wymieszaniu z wodą destylowaną stosować do przemywania oczu (bielmo, zmętnienie rogówki), przemywania piegów, ciemnych plamek wątrobowych na dłoniach i twarzy. Po rozrzedzeniu wodą destylowaną do przemywania oczu.
Mniszek pospolity właściwości
Charakterystyczny lepki biały sok mleczny występujący w całej roślinie zawiera m.in. rozpuszczalną gorzką substancję taraksacynę, której budowy chemicznej dotąd nie udało się ustalić. Ponadto całą gamę związków czynnych, biopierwiastków, witamin i olejki eteryczne. Surowcem leczniczym jest cała roślina, przede wszystkim korzenie, ale ziele, liście i kwiaty pobudzają produkcję żółci i soków trawiennych.
Mniszek działa krwiotwórczo i wzmacniająco, wspomaga metabolizm, wiąże toksyny i odtruwa.
Korzeń mniszka zbierany jesienią regeneruje miąższ wątroby.
Pomaga w chorobach wątroby (nawet marskości) dróg żółciowych, trzustki, zaburzeniach trawienia, otyłości i nowotworach.
Liść mniszka zbieramy przed kwitnieniem. Wspomaga nerki, wątrobę, oczyszcza z toksyn, przyspiesza spalanie tłuszczu. Wzmacnia wzrok i kości.
Kwiaty mniszka w postaci syropów wspomagają odporność, pomagają przy przeziębieniu, infekcjach gardła kaszlu
Łodygi kwiatostanowe zbierane w czasie kwitnienia pomagają w przewlekłym zapaleniu wątroby, cukrzycy, dolegliwościach skórnych, działają oczyszczająco