Nalewki bardzo zdrowotne – przepis

Nalewka bardzo zdrowotna Pana Sklepowicza – przepis

 

1 szklanka żeń-szenia syberyjskiego ( susz)

1 szklanka pestek z moreli gorzkiej (amigdaliny)

1 szklanki  papryczki czili, pepeproni (różnokolorowej) drobno pokrojonej

1 szklanka czosnku niedźwiedziego ( drobno posiekanego)

1 szklanka czarnuszki

 

Wsypujemy wszystko do słoja i zalewamy 1 litrem spirytusu polskiego, ze zboża i stawiamy do ciemnego miejsca na parę tygodni. Po 100 – 180 dniach nalewka gotowa do konsumpcji.

Na zdrowie!

 

Nalewka zdrowotna dla dzieci i kobiet w ciąży

1 kg buraków ćwikłowych pokroić drobno, wcześniej wyszorować i nie obierać.

1 seler

1 rzepa czarna

1 ziemniak

1 marchew

1 pietruszka

1 seler naciowy

Żurawina – tacka

Morele pestki (amigdalina)- 1 opakowanie

Warzywa rozdrabniamy i zalewamy to czego jest pół słoja do pełna sokiem z buraków

Dla dorosłych dodatkowo dodajemy rozdrobnioną tackę papryki czuszki i zalewamy 1 litrem polskiego spirytusu. Macerować minimum ½ roku do całego roku.

 

 

Nalewka wzmacniająca trzustkę, przeciw nowotworowa

 

2 szklanki pestki z dyni

2 szklanki czarnuszki

1 szklanka drobno pokrojonej papryki ostrej

1 szklanka czosnku pokrojonego drobno

 

Zalać 1 litrem polskiego spirytusu. Po 100- 180 dniach nalewka jest gotowa do konsumpcji. Przelewamy ilość do konsumpcji na bieżąco, reszta pozostaje w słoju.

 

Źródło: wRealu24