Nalewka bardzo zdrowotna Pana Sklepowicza – przepis
1 szklanka żeń-szenia syberyjskiego ( susz)
1 szklanka pestek z moreli gorzkiej (amigdaliny)
1 szklanki papryczki czili, pepeproni (różnokolorowej) drobno pokrojonej
1 szklanka czosnku niedźwiedziego ( drobno posiekanego)
1 szklanka czarnuszki
Wsypujemy wszystko do słoja i zalewamy 1 litrem spirytusu polskiego, ze zboża i stawiamy do ciemnego miejsca na parę tygodni. Po 100 – 180 dniach nalewka gotowa do konsumpcji.
Na zdrowie!
Nalewka zdrowotna dla dzieci i kobiet w ciąży
1 kg buraków ćwikłowych pokroić drobno, wcześniej wyszorować i nie obierać.
1 seler
1 rzepa czarna
1 ziemniak
1 marchew
1 pietruszka
1 seler naciowy
Żurawina – tacka
Morele pestki (amigdalina)- 1 opakowanie
Warzywa rozdrabniamy i zalewamy to czego jest pół słoja do pełna sokiem z buraków
Dla dorosłych dodatkowo dodajemy rozdrobnioną tackę papryki czuszki i zalewamy 1 litrem polskiego spirytusu. Macerować minimum ½ roku do całego roku.
Nalewka wzmacniająca trzustkę, przeciw nowotworowa
2 szklanki pestki z dyni
2 szklanki czarnuszki
1 szklanka drobno pokrojonej papryki ostrej
1 szklanka czosnku pokrojonego drobno
Zalać 1 litrem polskiego spirytusu. Po 100- 180 dniach nalewka jest gotowa do konsumpcji. Przelewamy ilość do konsumpcji na bieżąco, reszta pozostaje w słoju.
Źródło: wRealu24