Przepis na pastę Budwig (chodzi w tej paście głównie o omega 3)
Zasady stosowania i przygotowania diety:
Twórcą tej diety pro zdrowotnej jest dr Johanna Budwig – biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie m.in. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja.
Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze
z grupy n -3 (tzw. omega-3), węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:
- Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony.
- Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa.
- Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności,
Pasta dr Budwig
Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. pasty.
Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek ( najlepiej kozi w miarę możliwości), konsystencję regulować chudym kefirem, maślanką lub nawet wodą
w proporcjach: 5-6 łyżek oleju na 12,5 dag sera, 6-8 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach.
Po przyrządzeniu pastę należy przechowywać w lodówce ( do 48 godzin). Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem.
Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie.
Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.
Wskazówki dodatkowe
Po zmiksowaniu podstawowych składników pastę można doprawiać na rozmaite sposoby.
Do potraw obiadowo-kolacyjnych: solą, pieprzem, świeżymi ziołami, drobno posiekanymi warzywami. Dr Budwig szczególnie polecała pietruszkę, szczypiorek, majeranek, koper, estragon, lubczyk, czosnek, paprykę, cebulę.
Do przyprawiania pasty wykorzystywała także sos sojowy i musztardę.
Do śniadaniowego musli: zmiksowanie pasty z bananem i słodkim jabłkiem daje pyszny i pożywny jogurt, z którym możemy zjeść śniadaniową porcję siemienia lnianego. Można też miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po uprzednim zemulgowaniu oleju z serem.
W towarzystwie ziemniaków i kasz nawet nieprzyprawiona pasta „podstawowa” smakuje doskonale, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale i wsparcie lecznicze.
Wyjątkowo smakuje pasta z wyciśniętym ząbkiem czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami. Można ją podać jako sos do sałatek lub porcji ziemniaków w mundurkach.
Alternatywą może być pikantna pasta czosnkowa z dodatkiem 2 łyżek utartego twardego żółtego sera (np. parmezanu lub koziego sera) i łyżki majeranku.
Na bazie pasty można zrobić:
Majonez – zmiksować przez 5 minut 3 składniki : 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki sera chudego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 0 %. Na końcu dodać i miksować przez chwilę sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako dodatek do surówek i sałatek.
Sos do gotowanych jarzyn – 100 g twarogu chudego, ½ małego jogurtu 0%, 4 łyżki oleju lnianego, 1 ząbek czosnku, mały kawałeczek Świerzego imbiru, odrobina kolendry, kurkumy, gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego ( albo pieprzu), szczypta soli. Wszystko razem miksować ok. 5 minut. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję sosu, można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła. Zamiast imbiru można dodać jeden mały ogórek i koperek.
Sos do sałatki owocowej – pół szklanki soku z pomarańczy, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki nasion sezamu należy zemleć w mikserze o wysokich obrotach przez 1 minutę
Sos orzechowy – 50 g orzechów, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku i szczyptę soli zmiksować ze1 szklanką przygotowanej wcześnie pasty dr Budwig.
Sos zielony ( do duszonej ryby) – 1 pęczek szczypiorku, 2 pęczki natki pietruszki, 1 gałązka estragonu, 1 gałązka bazylii, 1 gałązka melisy, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 50 ml oleju lnianego, pieprz, sól. Zmiksować lub jak poniżej.
Listki ziół oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, dodać wyciśnięty czosnek. Sok z cytryny zmieszać z pieprzem, solą i olejem, po czym dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju i soku z cytryny.
Więcej: www.primanatura.pl