Nowoczesne zindustrializowane społeczeństwa są nieustannie narażane na wysokie stężenia metali ciężkich. Metale takie jak aluminium, ołów, rtęć występują powszechnie w tysiącach różnych produktów żywnościowych, użytku domowego i osobistego oraz bogatej ofercie towarów przemysłowych i chemicznych.
Metale ciężkie kumulują się w organach wewnętrznych i tkankach naszego organizmu ( tj mózgu, wątrobie, nerkach, śledzionie i trzustce), utrudniając ich prawidłowe funkcjonowanie. Jednocześnie zajmują miejsca dobrych minerałów ( tj wapnia, magnezu, cynku), które są niezbędne dla prawidłowych reakcji enzymatycznych.
Metale ciężkie są zasadniczą przyczyną szerokiej gamy poważnych chorób degeneracyjnych. Powinniśmy też wiedzieć o wielu sposobach, w jakich toksyny mogą przedostać się do organizmu: przez spożywaną żywność i napoje, przez skórę i wdychane powietrze. Należy więc nosić rękawice ochronne, chronić drogi oddechowe specjalnymi aparatami i dbać o odpowiednią wentylację pomieszczeń.
Źródło pochodzenia aluminium w naszym organizmie:
ałun, folia aluminiowa, leki zobojętniające kwas solny w żołądku, aspiryna,spaliny samochodowe, oroszek do pieczenia, wybielana mąka, puszki, ser żółty, filtry papierosów, barwniki do żywności, garnki, kosmetyki, niektóre plomby z amalgamatu, dezodoranty, woda pitna, pył, izolowane druty elektryczne, substancje medyczne, produkty mleczne, krople do nosa, pestycydy, woda z wodociągu, dym tytoniowy, niektóre pasty do zębów, woda utylizowana, proszek waniliowy
Toksyczność aluminium:
Jak dotąd nie stwierdzono przydatności aluminium dla ludzkiego organizmu, poznano natomiast mnóstwo dróg, którymi aluminium dostaje się do naszego pożywienia.
Aluminium osłabia żywą tkankę przewodu pokarmowego – od jamy ustnej po odbyt. Szkodliwość aluminium polega na niszczeniu witamin i przeistaczaniu związków chemicznych, w których występują minerały.
Nie przeszkadza to wykorzystywać aluminium w procesie oczyszczania wody oraz produkcji naczyń kuchennych, folii do pieczenia, soli stołowej, proszku do pieczenia i dezodorantów..
Objawy zatrucia aluminium: zaparcie, kolka, brak apetytu, mdłości, dolegliwości skórne, skurcze mięśni nóg, nadmierna potliwość i brak energii.
Poważniejszymi symptomami są paraliż, utrata czucia, zapalenie przewodu pokarmowego i demencja.
Adele Davis donosi, że magnez zastępuje aluminium w ciele i suplementy magnezu przynoszą wielką ulgę w dolegliwościach spowodowanych toksycznością aluminium.
Źródło pochodzenia ołowiu:
spaliny samochodowe, wytwarzanie baterii, wywary kostne,puszkowane warzywa i owoce, dym tytoniowy, spalanie węgla, kosmetyki, farby do włosów, ołowiane rury, tusz do rzęs, mleko, gazety, podroby, ołówki, farby, pestycydy, szpachlówka, woda deszczowa, pojemniki z PCV, spawanie metali, i inne
Herbatka wyciągająca ołów:
Składniki:
woda 4 szklanki
bazylia 1 łyżka
rozmaryn 1 łyżka
hyzop 1 łyżka
sadziec 1 łyżka
Zagotuj wodę z rondelku ze stali nierdzewnej lub szklanym. Zdejmij z ognia i dodaj zioła. Nakryj szczelnie i zaparzaj 20 minut. Odcedź i pij 3 razy dziennie po 1 szklance.
Źródło pochodzenia rtęci :
plastry, filtry od urządzeń klimatyzacyjnych,środki dezynfekcyjne, produkcja baterii, pudry, zniszczone termometry, spalanie gazet i materiałów budowlanych, musli, kosmetyki, plomby amalgamatowe, pasty do podłóg, środki grzybobójcze, odpady przemysłowe, skażona woda, maść stosowana w łuszczycy, owoce morza ( tuńczyk, miecznik), niektóre kremy, tatuaże, środki konserwujące drewno i in.
Ponadto możemy być skażeni następującymi metalami ciężkimi: arsen, beryl, kadm, miedź, żelazo, nikiel.
Dobrą metodą na wykrycie metali ciężkich w organizmie człowieka jest analiza pierwiastkowa włosów, która daje możliwość poznania typu metabolicznego badanej osoby i co za tym idzie możliwość zrównoważenia środowiska chemicznego organizmu poprzez zastosowanie odpowiedniego programu dietetycznego i suplementacyjnego.