Lody – proszę bardzo!

Kiedyś robiono je z mleczka, jaj, śmietanki i wielu innych dobrych dodatków. A dzisiaj?

Dzisiaj do produkcji milionów ton lodów używa się następujących składników:

Dietthul Glucoltani środek chemiczny używany do ścinania – zagęszczania zamiast jajek, który jest również jako składnik płynów do chłodnic samochodowych i zmywaczy farb.

 

Piperonal – używany zamiast wanilii, ale występujący w środkach do zabijania wszy!

 

Aldehyde C 17 – do wywołania smaku czereśni, używany również do barwienia tkanin i tworzyw sztucznych.

 

Ethyl Acetate – używany do wywołania smaku ananasowego oraz jako składnik środków czyszczących ubrania. Natomiast jego opary są znane z chronicznych uszkodzeń płuc, wątroby i serca.

 

Butyraldehyde – poprawiacz smaku, używany w klejach.

 

Anylacetate – smak bananowy, używany w rozpuszczalnikach do farb.

 

Bemiylacetate – smak truskawkowy, używany w farbach nitro.

 

Czemu lody z marketów są tanie? Ano dlatego, bo do jego produkcji używa się tanich komponentów SYNTETYCZNYCH.

 

Następnym razem, delektując się lodami pomyśl o nich jako o mieszance płynu do chłodnicy, farb, lakierów, rozpuszczalników i środków na wszy.

 

Smacznego!!!