Kiedyś robiono je z mleczka, jaj, śmietanki i wielu innych dobrych dodatków. A dzisiaj?
Dzisiaj do produkcji milionów ton lodów używa się następujących składników:
Dietthul Glucol – tani środek chemiczny używany do ścinania – zagęszczania zamiast jajek, który jest również jako składnik płynów do chłodnic samochodowych i zmywaczy farb.
Piperonal – używany zamiast wanilii, ale występujący w środkach do zabijania wszy!
Aldehyde C 17 – do wywołania smaku czereśni, używany również do barwienia tkanin i tworzyw sztucznych.
Ethyl Acetate – używany do wywołania smaku ananasowego oraz jako składnik środków czyszczących ubrania. Natomiast jego opary są znane z chronicznych uszkodzeń płuc, wątroby i serca.
Butyraldehyde – poprawiacz smaku, używany w klejach.
Anylacetate – smak bananowy, używany w rozpuszczalnikach do farb.
Bemiylacetate – smak truskawkowy, używany w farbach nitro.
Czemu lody z marketów są tanie? Ano dlatego, bo do jego produkcji używa się tanich komponentów SYNTETYCZNYCH.
Następnym razem, delektując się lodami pomyśl o nich jako o mieszance płynu do chłodnicy, farb, lakierów, rozpuszczalników i środków na wszy.
Smacznego!!!