Uwaga: silna trucizna!
Szczególna uwaga na dzieci !!!
Czy wiecie, jak nazywa się najniebezpieczniejszy związek chemiczny nagminnie dodawany do naszego pożywienia, a który przez naukowców zaliczany jest do silnych trucizn?
To aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików.
Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano go do suchej żywności, bowiem słodził, ale był „dietetyczny”, czyli nie tuczył, jak cukier. No i był tańszy, można go było wyprodukować w fabryce w dowolnych ilościach. Potem, od 1983 r. słodzono nim napoje gazowane – mimo, że 5 grudnia 1974 r., po protestach naukowców i lekarzy, amerykański Urząd ds. Leków i Żywności uchylił zgodę (wydaną kilka mies. wcześniej) na stosowanie tej substancji. Potem znów dopuszczono go do użytku, gdy producenci przedstawili wyniki badań dowodzące, że aspartam jest całkowicie bezpieczny.
Ale jak może być bezpieczny, skoro składa się z trzech… trucizn?
ZABÓJCA OCZU
W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyż rozkłada sie w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd – silnie toksyczna neurotoksyna.Czesto słyszymy, jak ludzie, którzy opili się alkoholem metylowym, tracą wzrok, a nawet umierają.
Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu! Co więcej, organizm lepiej wchłania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt spożywczy (np. galaretki słodzone aspartamem) podgrzewamy do temperatury wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Zdaniem naukowców jedzenie aspartamu może wywołać następujące schorzenia (lub zaostrzyć ich przebieg): nowotwory mózgu, SM, epilepsję, syndrom chronicznego zmęczenia, chorobę Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniaka, chorobę Parkinsona, cukrzycę, wady wrodzone u płodu. Faktem jest, że aspartam odpowiedzialny jest za ponad 75% przypadków złego tolerowania dodatków żywnościowych, zgłaszanych amerykańskiemu Urzędowi ds. Leków i Żywności. Mówi się o napadach epilepsji (zwłaszcza u pilotów, b. podatnych na zawroty głowy i ataki padaczki), a nawet o przypadkach śmiertelnych. Owszem, tak krańcowe reakcje są rzadkie, zależne od wrażliwości organizmu, ale, niestety, nikt nie jest bezpieczny, doprawiając sobie herbatę czy kawę aspartamowym słodzikiem. Najczęściej wywołuje on bóle i zawroty głowy, mdłości, wysypki, tycie (tak!), bezsenność, zaburzenia wzroku, rozdrażnienie, palpitacje serca, kłopoty ze słuchem, napady niepokoju, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów.
ŚMIERĆ DLA KOMÓREK
Nadmiar kwasu asparaginowego prowadzi do śmierci pewnych neuronów w mózgu, gdyż powoduje napływ wapnia do komórek. Dzięki temu powstaje mnóstwo wolnych rodników zabijających te komórki. Substancji tej nie wolno zażywać kobietom w ciąży, ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym – na cokolwiek, a zwłaszcza na cukrzycę, gdyż przyspieszają rozwój chorób związanych z cukrzycą, np. zaćmy. Podobne trujące właściwości ma glutaminian sodu (jest niemal we wszystkich przyprawach, czy zupkach w torebkach).
Kolejny składnik aspartamu – fenyloalanina. Jest aminokwasem, który także występuje w naszym mózgu. W większych ilościach jest ona jednak wyjątkowo szkodliwa – a nawet zabójcza – dla cierpiących na fenyloketonurie.
U pozostałych osób (zwłaszcza, gdy zjadają dużo słodzików), powoduje zmniejszenie ilości serotoniny w mózgu, co prowadzi np. do depresji. Znany jest przypadek Johna Cooka, który wypijał dziennie 6-8 dietetycznych napojów dziennie słodzonych aspartamem. Gdy poziom fenyloalaniny w jego krwi zaczął się podnosić, nękały go zaniki pamięci, bóle głowy, raptowne wahania nastrojów – od euforii po wściekłość. Jego mózg został uszkodzony. Gdy Cook odstawił napoje z aspartamem, jego stan wkrótce się bardzo poprawił. Dr Luis J. Elsas, zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, stwierdził, że ten składnik aspartamu może koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt i rozwijającego się płodu.
ZMOWA PRODUCENTÓW
Jeśli aspartam jest tak groźny dla zdrowia, dlaczego nie jest wycofany z handlu, dlaczego został w końcu dopuszczony przez amerykański Urząd ds. Leków i Żywności?
Już w latach 70-tych udowodniono, że wyniki badań wykonywane przez producentów słodzików były wielokrotnie fałszowane, ale nadal nie ma zakazu. Mimo wielu artykułów w prasie naukowej, książek napisanych przez niezależnych naukowców, przedstawiających wstrząsające wyniki własnych badań, oraz istnienia niezbitych dowodów na związek aspartamu z powstawaniem raka mózgu, cukrzycy, epilepsji, mimo śledztw prowadzonych przez Kongres – aspartam nadal jest dodawany niemal do wszystkiego. Czyżby kiedyś świat miał się dowiedzieć o największej aferze łapówkarskiej XX wieku?
CO JEST ZATRUTE ASPARTAMEM?
Multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu, płatki.
Laura Orkan.
źródło : tygodnik „Gwiazdy mówią” nr 3/2001